Premierul Marcel Ciolacu a vorbit, vineri, la BNR, despre sistemul fiscal din România, pe care l-a numit o “uriașă strecurătoare”. Prim-ministrul a participat, alături de guvernatorul Mugur Isărescu și președintele Senatului, Nicolae Ciucă, la evenimentul de lansare a studiului Modificările noului Cod Fiscal: inventar și impact, realizat de grupul The Tax Institute.
Decizii benefice se iau cu ajutorul mediului care beneficiază de expertiza specialiștilor, așa cum sunt la BNR, a opinat premierul, nu în “dezbateri televizate populiste și cu abordări meschine”.
Împreună ne-am asumat stabilitatea României. Ne vom asuma în Parlamentul României și acest pachet de reduceri de cheltuieli din sistemul bugetar, de combaterea evaziunii și de scoatere a cât mai multe excepții.
Marcel Ciolacu a spus că nu-și asumă să lase România în afara Europei, fără fonduri europene cu toate “costurile politice”, pe care le va avea.
Va veni un timp, anul viitor, când va trebui să ne asumăm o adevărată reformă fiscală a României, ca un stat nu care mai este în curs de dezvoltare, un stat stabil, dezvoltat, care va adera la OCDE și care trebuie să intre într-o logică fiscală normală.
Premierul este deschis și așteaptă critica experților, pentru că știe de acolo se vor desprinde și soluții.
Ciolacu a comentat una dintre concluziile studiului, referitoare la cele 550 de modificări aduse în ultimul an Codului Fiscal.
Nu se mai poate opera eficient în asemenea condiții. Este evident că toată legislația noastră fiscală seamănă cu o uriașă strecurătoare prim care curg nestingherit miliarde de euro pe un sistem de excepții fiscale aberante.
Nu putem să ne dorim o țară europeană ca afară, cu venituri de tip economie off shore, adică țară paradis fiscal, dar cu cheltuieli ca în modelul social-european.
Ciolacu a remarcat situația „absurdă”, așa cum o cataloghează, de a avea cea mai mare impozitare a muncii la cei cu venituri mici în timp ce a fost menținută o impozitare foarte mică, „cu uriașe privilegii fiscale” pentru anumite categorii de contribuabili, care câștigă foarte mult.
Așa ceva nu mai poate continua, trebuie să introducem un sistem fiscal bazat de echitate, corectitudine și respect față de contribuabilul onest, care își plătește corect taxele și de intoleranță totală față de evazioniști.
CITEȘTE ȘI: